10 "bölcsesség" amit a családomtól tanultam


Sziasztok, nem véletlen van az az idézőjel, tanultam Én olyat is aminek a fele sem volt igaz, de évekbe tellet meggyőzni róla engem a társadalomnak, barátaim mire elhittem, hogy nekem bizony hazudtak. Persze volt olyan is amit valójában hasznosnak éreztem.

1. Magadért tanulsz - Anya mindig azt mondta "nem baj ha egyes lett, később az a Te bajod lesz". Persze nem így éreztem, mert mindig azért féltem a rosszabb jegyektől, hogy büntetést kapok, nem a tudást hiányoltam. Felnőttként már kifejezetten irritálnak azok az emberek akikkel nem tudok beszélgetni a politikáról, a meleg jogokról, a vallásról, az irodalomról, a történelemről, az építészetről. Mára sokkal fontosabbá vált a tájékozottság mint hittem. Aki nem ért hozzá, nem tud állást foglalni ergo a társadalmat lehúzza rossz választásokkal és döntésekkel.

2. A tudás érték
- Nyilván ez szorosan kapcsolódik az előzőhöz. Tiniként azzal barátkoztam aki menő, aki ismeri a legújabb albumokat, akik elmehetnek koncertre. Mára a legszexibb tulajdonságnak azt látom, ha valaki felismer egy Barokk épületet a belvárosban, aki szereti a régi zenéket - Legyen az Neil Young vagy Mozart régiségtől, stílustól függetlenül -  aki olvas, akinek van egzisztenciája, aki nem jár bulikba, nem tapintatlan. Szóval nincs is szebb mint Pest történelmi belvárosában kávézni valakivel aki tudja a kávézó történelmi hátterét.

3. Múzeumba járni nem ciki, múzeumba járni menő!
- Mivel 5 éven át cipelt az iskola múzeumokba, kiállításokra, előtte meg mind a kettő nagymamám, Én mindig úgy éreztem, hogy egy felesleges időpazarlás. Először inkább játszani mentem volna helyette, aztán pedig nyilván a barátaimmal. Aztán felnőttek a barátaim, felnőttem Én is, azon kaptuk magunkat, hogy kiállításokra járunk koncertek helyett, kávézni kocsma helyett és nem az a menő aki pizzát rendel, hanem aki a legjobb kaját főzni. A láttad xy cipője milyen béna átalakult, a láttad a Frida kiállítást kérdéssé. - Köszönöm a Nagyszüleimnek.

4. Egyszer a "zenéből" ZENE lesz
-  Anno nálam a zene megállt ott, hogy milyen baromi jó azaz új Depresszió album. Persze sokban nem változtam, alapvetőleg még mindig szöveg központuan hallgatok zenét, nekem nagyon fontos, hogy legyen értelme, sosem szerettem az elektronikus dolgokat. Azóta viszont "rászoktam" a komolyzenére, amik anno nem igen kötöttek le, hiába énekeltem kórusban, hiába furulyáztam, hiába mentünk az Operába. Borzalmasan untam. Aztán egyszer csak hirtelen azon kaptam magam, hogy a Húsvéti ebédnél Vivaldi - Tavaszt hallgattatom kötelező jelleggel a családommal. Persze nem aratott osztatlan sikert mert mind a párom mind Anyám jelezte, hogy azért nem feltétlen élvezik ennyi ideig az Én új hobbim. Viszont ennek ellenére mindketten nagyon boldogok voltak, állitásuk szerint szeretik ezt bennem.
Színházba járni szórakoztató - Gyerekként a színház... nem érintett olyan mélyen. Volt olyan amit szerettem - na nem az Operában végig szenvedett Varázsfuvola - inkább a musical dzsungel könyve. Viszont nem hiányzott az életemből akkor sem ha nem mentünk. Ennek ellenére a Nagybátyám nem adta fel, minden karácsonyra kaptam jegyet (sokkal érdekesebb előadásokra) és mára remegve várom, hogy na! hova megyünk? Írtam is róla egy rövid összefoglalót az instámon:


Az Operettszínházban jártunk családostul. Engem mindig nagyon elvarázsol ez a színház, annyira gyönyörű! • Az Apáca Showt néztük meg. Szeretem alapjaiban jó volt. Egy 1992-es filmből amit a színház kitudott hozni, azt gyakorlatilag kihozta. Elég musical-es, de nem egy Rómeó és Júlia színvonalú, már ikonikussá vált dalokkal tűzdelt darab. Szóval a maga kategóriájában szerintem jó. Átírva a film nem sok helyen lett, pár dolog hiányzott amit ezzel “pótoltak”. • Ha a kedvenc (nem csak Operettes darabjaimról) lenne szó akkor azért nem lenne dobogós. Ott a •Az Operaház fantomja •Játszd újra Sam •Tévedések vígjátéka a top 3 bár 3x Láttam a Rómeó és Júliát is. Az Operaház fatomját csak kétszer eddig. Szóval igen... ott azért kicsit jobban sikerültek maguk a dalok is. • Összességében viszont szerintem jó volt, teljesen nézhető, pláne annak aki szerette a filmet.🎥 • • 🎭 #theater #sisteract #architecture #toptags #building #architexture #city #buildings #skyscraper #urban #design #cities #town #street #art #arts #architecturelovers #lines #instagood #beautiful #archilovers #architectureporn #lookingup #style #archidaily #composition #geometry #perspective #geometric #pattern
Dóra Turi-Kováts (@dorisvicious) által megosztott bejegyzés,

 5. Öltözz alkalomhoz illően -  Sokkal komolyabban vesznek. Nekem őszintén szólva nem volt "alkalmi" ruhám. A szalagavatót is bakancsban akartam végig nyomni. Viszont rengeteget mondogatta Anyám és Nagyanyám is milyen fontos az első benyomás az embereknek, szóval találjam meg a megfelelő ruhát mindenhez. Lassan, de biztosan megtanultam, azóta kifejezetten élvezem, a színek és anyagok, formák játékát.

6. Fontos megbocsátás - Mondjuk ebben nem vagyok annyira biztos, hogy a családomtól tanultam volna... Sokkal inkább más közelálló személytől. Ha valaki fontos - épít is - és megbánt, akkor nem cél megbosszulni vagy kivágni az életedből, vagy egész életében felhánytorgatni.

7. Ne foglalkozz azzal ki mit mond vagy gondol rólad - Na ezt sem a családomtól tanultam, dmeg tanultam. Egy bölcs ember egyszer azt mondta nekem, hogy válasszam ki azt a szűk kört akinek adok a véleményére. Ezesetben nyilván az Anyám, a testvéreim és a párom. Amit Ők látnak rossznak az mindig jóindulat, az mindig építő célú. Mások amit mondanak sok dologból eredhet, de a biztos, hogy valójában nem ismernek.

8. Ha valamit szeretsz, csináld! - Ez nagyon fontos volt, Anyám is mindig támogatta ezt a dolgot, és a fentebb említett közelálló személy és a párom is. Pl.: a blogom. Sokaknak nem tetszett mert pl róluk írtam, sokaknak fájt ha valamit élveztem vagy sikerem volt benne. Semmit sem számít! Ha élvezem, csinálom, Én boldog vagyok tőle. Ha majd nem leszek, nem csinálom! Annyira egyszerű tud lenni az élet.

9. Mindent mértékkel - Az egész élet alapköve a mértéktartás. Lehet bulizni, mértékkel. Lehet egészségtelenül enni, mértékkel. Lehet drága dolgokat venni, mértékkel. Mindegy mit csinálsz ha az nem rombol téged, de kizárólag mértékkel.

10. Tisztelet - Az állatok iránt és embertársaim iránt. Az állatokat teljes egészében, az emberekben meg mindig keresem mit lehet tisztelni. Akiben semmit, abban nem is fogok, akiben már egy kicsi "valami" megtalálható, azt igen.

Megjegyzés küldése

Írj kommentárt :)

Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates