Színanalitika | A smink alapjai

SZÍNANALITIKA

Elsődleges színek:
kék – sárga – piros
Ezeket a színeket nem lehet kikeverni semmi másból, ezért alapszíneknek is hívjuk őket

Másodlagos színek:
narancssárga – zöld – lila
A másodlagos színeket úgy kapjuk meg, ha az
elsődleges színeket fele-fele arányban keverjük
piros + sárga = narancssárga
sárga + kék = zöld
kék + piros = lila

Harmadlagos színek:
sárgásnarancs – vörösesnarancs – vörösesibolya – kékesibolya – kékeszöld – sárgászöld
A harmadlagos színeket úgy kapjuk meg, hogy egy elsődleges és egy másodlagos színt fele-fele arányban keverünk.


Komplementer színek:
A komplementer színeket beauty smink készítése (szépítő, fiatalító, lágy nappali vagy elegáns alkalmi smink) során nem alkalmazunk. Tehát, ha készítünk egy zöldes árnyalatú félkörsatírt nappalra, nem teszünk hozzá pirosas pirosítót, illetve rúzst vagy szájfényt, mert nagyon vibráló, intenzív és erőteljes lesz a sminkünk, ugyanis ezek a színek felerősítik egymást. Egy glamour fotózás során viszont annál izgalmasabb eme színeket együtt alkalmazni.

NARANCSSÁRGA + KÉK
SÁRGA + LILA

Ha ezeket a színeket együttesen használjuk kioltják egymás erősségét, és ezáltal egy teljesen semleges harmadik színt kapunk. A sminkelés során a komplementer színpárokat leginkább a camouflage vagyis az alapozás során alkalmazzuk különböző bőrhibák, bőrbetegségek eltüntetésére, és a tökéletes arcbőr elkészítéséhez. (pl: zöld primert alkalmazunk rosaceas bőrre, sárgás korrektort a lilás-szürkés karikák eltüntetésére illetve felvilágosítására)

A színeknek vannak tulajdonságai is:

HIDEG – MELEG
TELÍTETT – TELÍTETLEN
SÖTÉT – VILÁGOS

 Általános szabály: lehetőség szerint csak 2 színt keverjünk össze.

MELEG SZÍNEK: A piros, narancssárga, sárga színcsaládok meleghez kapcsolódó képeket hívnak elő bennünk és a melegség érzetét keltik. Tüzes, napsütéses hangulatot ébresztenek, energiával töltenek fel, izgatottabbá tesznek minket. A piros a stimuláló színek közé tartozik, biológiai hatása, hogy emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. A legtöbb ember számára a szenvedély és az energia színe. Étvágygerjesztő hatása miatt a sárgával együtt gyakran szerepel éttermek reklámjain, ételek csomagolásain. A piros jelen van a narancsszínben is, amely szintén meleg és eleven, a hatása azonban nem olyan erőteljes. Kisugárzása inkább barátságos, mint forró, a narancs hívogató, de nem csábító. A sárga egy figyelemfelkeltő szín, sokak számára a játékosságot, az életörömöt jelenti.

HIDEG SZÍNEK: A hűvös kék, zöld és lila színekről idillikus táj, vagy egy tengerparti nyaralás jut eszünkbe. Nyugalmat, békességet sugallnak, segítik a koncentrációt. A kék megnyugtat, higgadtabbá tesz, és a lilával együtt étvágycsökkentő hatása van. A zöld a természet színe, hatása feszültségoldó.
Minden színnek vannak hűvös (kékes alapú) és melegebb (sárgás alapú) tónusai. A hideg és meleg tónusok keverése, legtöbbször diszharmonikus hatást kelt.

Amikor eldöntjük, hogy milyen sminket készítünk modellünknek, akkor vannak kritériumok, amiket figyelembe kell vennünk. Pl.: életkor, alkalom, színtípus-évszaktípus (hajszín, szemszín, bőrtónus) arcforma, szemforma, öltözék, kiegészítők, habitus, a hölgy szokásai, igényei.

Mindenkit be lehet kategorizálni a négy évszaktípus (tavasz, nyár, ősz, tél) valamelyikébe. Ilyenkor szemügyre kell vennünk a hölgy hajszínét, szemszínét és bőrének pontos tónusát.Ezek is érdekelhetnek

0 megjegyzés

Írj kommentárt :)