Az újonc bloggerek legnagyobb bakijai


Sziasztok, összeszedtem 10 olyan dolgot amit a legtöbb kezdő blogger elkövet mint hiba, vagy az idegesítő önjelölt "mesterek" szokásait alap nélkül.

Az alapnélkült is persze elmagyarázom, hogy értsétek miről beszélek.
Alapvetőleg az, hogy blogolsz nem kiváltság az a Te választásod, tehát attól, hogy blogolsz nem feltétlen leszel benne tehetséges is, pláne nem ad alapot arra, hogy szakmai belelátás nélkül oszd az észt a blogodon vagy bárhol a neten. A tudás alapja a tanulás majd a tapasztalat.

A bloggerkedés pedig egy összetett történet, százszor nehezebb mint bárki is gondolja. 
-Eleve kell némi fantázia, mivel a posztokat azért csak csak meg kell szülni valahogy ami anélkül eléggé lehetetlen.
-Elfogadható helyesírás, vagy program ami kijavít, de központozni nem árt megtanulni a szöveget semmiképpen.
-Némi grafikai érzés egy jó designhoz

Nos a jó designt inkább ne elemezzük, vannak nagyon "blog szerű" blogok amiken az ember elnézi azt, hogy grafikai szempontból mint netes felület borzalmas, de ugye ha neki ez tetszik és így van aki olvassa nem lehet beleszólni.

Mi éveken át tanuljuk 5-10 évig is a grafika alapjait, a programozást, az UI-t és UX-et, míg szakma lesz a kezünkbe és vagy diploma és elkezdünk a neten valóban alkotni.
Nyilvánvalóan nem blogokra specifikálódunk, és egy mezei blogger aki most kezdi ki sem tudja fizetni azt az összeget amennyi a webdesign. Vannak erre alkalmas eléggé jól előre megírt könnyen formázható sablonok amit ha használsz nem kap egy grafikus sem sikitófrászt a blogodtól, nem folyik ki a szeme a cifra betűktől és kényelmes színeket is biztosít ahhoz, hogy amit alkotsz az ne legyen totálisan az ellentéte egy igazi webdesignak.
Ha meg is van a sablonod HTML-ben még könnyen átprogramozhatod ahogy neked tetszik bele tehetsz és kivehetsz dolgokat.

Ez alapján szedem össze a pontokat amiket lehetőleg ne kövessen el senki

  1.  Túl zsúfolt design, gifek villogása és értelmetlen widgetek
  2. Smiley-k mindenhol :) - nem kell. 
  3. A hosszú bejegyzések nincsenek tagolva, inkább novella mintsem blog poszt
  4. Lopott képek, figyeljetek arra, hogy attól még, hogy a tumblr-en, instán, pinteresten fent van nem biztos, hogy jogtiszta felhasználod, volt már rá magyar példa aki 2 milliót fizetett mert instára kitett egy netről letöltött képet mert tetszett neki.
    Vannak ingyenes stock fotó oldalak és egyszerű fotó szerkesztők, használjátok azt.
  5. Rossz minőségű pici és pixeles fotók - stock fotókkal jól elkerülhető
  6. Megosztó gombok hiánya, mindenképp tedd a posztba a lehetőséget, hogy megosszák a legnépszerűbb közösségi oldalakon. 
  7. Nincs rendszer az írásodban. Van hogy heti 3 poszt majd hetekig semmi, aztán egy. így nem lesz olvasó aki vissza jár majd.
  8. Nem válaszolsz a kommentárokra, így az embernek nem lesz kedve írni.
  9. Nem vagy része blog közösségeknek, ergo nincs körülötted semmilyen csapat, se aki terelgethet vagy segíthet, sem akitől tanulhatsz és persze olyan sincs így ahol biztos érdeklődést mutatnának a blog iránt.
  10. Nem figyelsz a kereső optimalizálásra, azaz nem teszed bele a kulcs szavakat a címbe és a bevezetőben sem ami alapján megtalálnák a cikkeid.
Nos akik sűrűn elkövetik ráadásul a legtöbb hibát, azoktól a legviccesebb kritikákat olvasni más blogokéról. Nem is egy ilyen blogot találtam, de "hál istennek" már a legtöbb ilyen 2013,2014 között bezárta kapuit az önjelölt tizenéves designereivel együtt akik alapszinten megtanultak maszkolni a photoshopban és ettől váltak designeré akik kritikákat írhattak és akiktől lehetett rendelni "fejlécet".
2017 végén hála istennek ez már nem igen divat, és olyan szinten elhatárolódok tőlük, hogy szóra sem méltatom az Ő hibáikat, nem írok róluk kritikákat, pedig tudnék hozni egy szép gyűjteményt.

A fejlődni vágyó bloggereknek pedig mindenképp ajánlok pár UI és UX könyvet amit magyar írt ráadásul, hogy a blogjukat a lehető legfelhasználóbarátabbá tudják tenni.

Azokat a bloggerek aki meg szeretik kicsit egyedi, de annál blogosabb témára hagyni a blogjukat pedig ebben külön nem szólnék, csak, hogy csínján a színekkel és giffekkel, bármilyen hívogatóak is inkább a letisztultság és felhasználóbarátság legyen a szemük előtt, ne essünk át a ló túloldalára se az önkifejezéssel. 

Megjegyzés küldése

Írj kommentárt :)

Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates