World press photo 2017 | Élmények


Sziasztok, a hónap elején a World Press idei fotókiállításán jártunk, aki esetleg nem tudná mi az annak egy kis "felvilágosító" ismertető.

"Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye. Ebben az évben 126 ország 5034 fotóriporterének 80 408 pályázatra beküldött fotójából választotta ki a zsűri a nyertes képeket. A díjazott fotókból rendezett kiállítás Magyarországon a korábbi évekhez hasonlóan a Néprajzi Múzeumban tekinthető meg.

Idén is a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo egy független non-profit szervezet, mely 1955-ben alakult, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének."


Én idén is nagyon élveztem, őszintén szólva kicsit sokkoló dolgok vannak itt rögzítve az ember szeme elé tárva, az a nyers valóság amivel minden hétköznap megpróbálunk nem szembesülni.
Az éhezés, a kartell harcok, a háborúk és a menekülés. Vagy egy egy nyomor negyed, esetleg a teljes elszigeteltség.


 Én mindig is szerettem belelátni az ilyen momentumokba is, sokkal jobban mint a gazdag emberek életébe, ez tényleg a nyers valóság. Ami inkább problémám volt, az az, hogy kb képtelenség a képek leírásához férni a tömeg miatt, pedig limitált létszámba engednek be és így is több mint egy órát álltunk sorba, szóval nem igazán volt kellemes ezek után megverekedni egy egy kép leírásához, vagy, hogy ne két méterről kelljen szemlélni a képeket, esetleg rendesen el lehessen előttük időzni.
A másik negatív meglátásom, nem csak az enyém az az volt, hogy idén kiváltképp az arab országokra fókuszáltak, a menekültekre és azok sorsaira. Persze minden háború szőrnyű, de nyilvánvalóan más is él borzalmas és ijesztő körülmények közt szóval jobban értékeltük volna, ha kevesebb Irak és Szíria van és több másik országot mutatnak be. Pláne ebbe a megosztó helyzetbe, ahol nem kívánok nyilvánosan állást foglalni, de eléggé kiábrándító és számomra eléggé sztereotípia növelő volt egyik másik kép. Szóval remélem jövőre jobban koncentrálnak a nagyvilágra és nem csak ez a kettő lesz a fókuszpontba. 

Megjegyzés küldése

Írj kommentárt :)

Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates