Milyen telefont vegyek/kérjek karácsonyra? Mobilajánló


Sziasztok!

Rengetegen kérnek, kapnak, vagy akár adnak telefont karácsonyra, de akkora a választék hogy nagyon könnyű elveszni benne. Ebben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Ha túl későn jön mert már megvan a karácsonyi kiszemelt, és esetleg később szeretnél új telefont venni, ez akkor is jó vonalvezető lehet, mert akár új márkákat is megismerhetsz most.
Árkategóriákra osztom őket, talán így lesz a legátláthatóbb.
A kategóriák felosztása szubjektív, az árakból pedig igyekeztem a lehető legolcsóbbat megadni, természetesen boltonként lehetnek eltérések.

A belépőszint: 0-29.999Ft

Ez az a kategória amire azt mondom hogy ne. Tudom hogy nem mindenkinek van 30.000 forintja új telefonra, pontosan ezért ajánlom azt  hogy aki ennél kevesebbet szánna rá, az keressen 1-2 éves használt, de magasabb kategóriájú telefont. Sajnos 30.000 forint alatt manapság csak nagyon nagyon sok kompromisszum árán kapunk telefont. A hagyományos nagy gyártók (Samsung, Sony, LG stb) szinte teljesen feladták ezt a szegmenst, kiszorították őket a kínaiak. Ami önmagában nem lenne baj, mert a kínaiak általában jó áron kínálnak jó telefonokat, de ennyiért sajnos még ők sem. Cubot, iLike, Ulefone, Bluboo...pont annyira rosszak mint amennyire rosszul hangzanak, mind másodvonalas kínai gyártó, nem összehasonlíthatóak még egy Xiaomival sem.
Ráadásul 2GB RAM-al csak elvétve találunk telefont ebben a szegmensben, pedig manapság ma már az a minimum. Ígérem hogy az írásom további részében nem fogok használt telefont ajánlani, de ti is ígérjétek meg hogy nem fogtok ennyiért újat venni!:)



A középkategória: 30.000-79.000Ft

Elég széles intervallumot adtam meg itt, nagy különbség lehet egy 30 és egy 79 ezer forintos telefon között, de már a kategória legalján is kaphatunk nagyon jól használható telefont.
Egészen konkrétan a Xiaomi Redmi Note 5A beszerezhető már 30.000 forintért a Eustockról, ami egy 2GB RAM-al, 16GB háttértárral, és modern processzorral rendelkező mobil. A Xiaomiknál figyelni kell hogy ismerik-e a hazai 4G hálózatokat, ez igen. Olcsó, csodákat nem kell tőle várni, de a mindennapokban remekül használható.
Némileg drágábban, 45.000Ft körül már hazai boltokból is beszerezhető a 3GB RAM-al és 32GB háttértárral szerelt Xiaomi Redmi 4X, ami szintén ismeri a hazai 4G-t.
50-60.000Ft között nézelődve találjuk a Nokia 5-öt, a 2017-es Huawei P9 Lite-ot, a Huawei Nova Smart-ot, de ha jobban megnézzük, egyik sem jobb ajánlat mint a Redmi 4X, hardveresen sem erősebbek. A Samsung Galaxy A3 2017 65 ezer körül viszont a kis mérete miatt előnyösebb lehet sokaknak, hiszen csak 4,7 col, ráadásul vízálló.
Kicsit feljebb, 70.000Ft környékén van a Honor 6X, a Huawei P10 Lite, Xiaomi Mi A1, ezeken is érdemes lehet elgondolkodni a Redmivel szemben az erősebb processzor, és a fém készülékház miatt. Hozzá kell tenni hogy a Honor 6X már 5,5 colos, némileg nagyobb mint a legutóbb említett vetélytársai. Utóbbi a korrekt hardver mellett a vegytiszta módosítatlan android miatt is vonzó lehet, szerepel az Android One projektben is.
El is érkeztünk a kategória tetejéhez, itt azért már elvétve akadnak készülékei a hagyományos nagy gyártóknak is. Pl a Samsung Galaxy J7 (2017) kis kutatással 75.000Ft-ért már megtalálható. Ennyiért már 5,5 colos AMOLED kijelzőt kapunk Always On funkcióval, fém házat, és a középkategóriában kifejezetten jó kamerát is.
Éppen hogy 80.000 alatt találjuk a Honor 8 Lite-ot és a Sony Xperia X-et. Ezek már 4GB RAM-al és 64GB-t háttértárral vannak ennyiért.

Beleférnének a kategóriába ugyan a 2016-os Samsung Galaxy A variánsok is, de igyekszem mindenből a legújabbat ajánlani amiből csak lehet.



A felsőkategória: 80.000-149.000Ft

Ez nagyon nagyon ingoványos terep, mert vannak itt a legújabb telefonok közül is, de a tavalyi csúcskategória is szépen lecsúszik ebbe az ársávba, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül amíg újonnan kaphatóak.
Ebben a kategóriában végre megjelennek az első igazán kompakt, kis méretű de erős készülékek is. Például a 86-90.000Ft körül kapható Sony Xperia X Compact a maga 4,6 coljával, igazán ritkaságszámba megy a mai androidos mezőnyben. Igaz csak HD kijelzővel szerelték, de ekkora méretben az is elég lehet, más szempontból pedig igazán nincs szégyellnivalója hardveresen.
Ha már kompakt telefonok, ebben a kategóriában megjelenik az első iPhone is. A 32GB-os iPhone SE 95.000Ft körül vihető haza, nagyon kis méretű, és a legolcsóbb modern iOS-el rendelkező telefon. Pletykálják ugyan hogy 2018-ban jön az SE 2, de még bátran ajánlom az elsőt bárkinek aki nem szereti a nagyméretű telefonokat.
Ha már kiveséztük a pici telefonokat, jöjjön a másik véglet is. A szintén kb 95 ezres Xiaomi Mi Max 2 tényleg hatalmas. 6,44 colos kijelzőt kapott, 5300mAh-s akkumulátort, 4GB RAM-ot, és 128Gb-os háttértárat. Minden szempontból megalomán telefon, de ha valaki egy eszközzel szeretné kiváltani a 7 colos tabletjét és a mobilját, annak tökéletes választás lehet. Viszont arra figyeljünk hogy ez nem ismeri a B20-as hálózatot, szóval idehaza vidéken (nem a fővárosban), csak elvétve lesz rajta 4G, be kell érnünk a 3G-s mobilnettel. Szintén a nagyméretű kategóriában versenyez a Sony Xperia XA1 Ultra, ami 95-100 ezer forint körül kapható. Kissé kisebb, 6 colos kijelzővel, de jóval karcsúbb 2700mAh-s akkumulátorral. 90 ezer körül nagyon jó ajánlat lett a tavalyi Huawei P9, 2016-os csúcs hardverrel, remek kamerás képességekel.
Még 100 ezer alatt találjuk a Samsung Galaxy A5 2017-et viszonylag erős processzorral, Full HD AMOLED kijelzővel és vízállósággal.
100-110 ezer forint között már elég sok telefon versenyez, ezek közül kettőt tudnék igazán kiemelni, a HTC tavalyi csúcsmobilját a HTC 10-et, és a Samsung Galaxy A7 2017-et. A HTC telefonjának tavalyi csúcshardvere még mindig igen impozáns, főleg ezen az áron. 4GB RAM, 32GB háttértár, QHD kijelző, nagyon jó kamera és fémház jellemzi.
A Galaxy A7 2017 kicsit más méretkategória, a maga 5,7-colos kijelzőjével, a vízállóság is mellette szólhat.
120-125.000 körül már igen érdekessé válik a dolog, hiszen itt van a Sony tavalyi kínálatának egyik legjobbja, a Sony Xperia XZ, a tavalyi talán legjobb telefon a Samsung Galaxy S7, a Xiaomi idei egyik zászlóshajója a Xiaomi Mi 6, a Huawei P10, az LG G6, és a Honor 9  is . A Xiaomi és a Huawei talán azért kiemelhető ezek közül, mert azokban már az idei csúcshardver szerepel. A Xiaomiban az androidos telefonokba szerelhető jelenleg legerősebb processzor (Snapdragon 835), és RAM-ból is 6GB van benne. Ebben a kategóriában, de kicsit drágábban található még a Nokia 8, szintén idei csúcsprocesszorral de már 145 ezer körül.



Csúcskategória: 150.000-250.000Ft

Idén szinte minden gyártó legnagyobb dobása a csúcskategóriában a kávamentesítés volt, itt is szinte csak ilyen telefonok fognak szerepelni.
Néhány éve felütötte a fejét egy ismeretlen kínai gyártó a OnePlus. Hasonló termékpolitikát folytatnak mint az Apple, 1-2 oldalhajtást leszámítva kizárólag csúcshardverrel adnak ki telefont. Ráadásul ha kijön az új, az eggyel korábbinak leállítják a gyártását. Közvetlenül a gyártótól rendelhetőek a telefonjaik, sőt régen még meghívásos rendszerük is volt.
Ma már elég felmenni a gyártó oldalára, és kb 150.000Ft-ért a kosárba tehetjük OnePlus 5T nevű telefonjukat. Nem kínából szállítják, van európai raktáruk így néhány nap alatt ide is ér, sőt a szervizelés is Európában történik. Pár hete jelent meg, így a hardver is az abszolút csúcsot képviseli, 8GB RAM-al, 128GB háttértárral és természetesen kávamentes kijelzővel.
Némileg drágábban, de még 200.000Ft alatt megkapjuk az iPhone 7-et, a Huawei P10 Plus-t és a Xiaomi Mi Mix 2-t . Kicsivel 200 felett, 210.000-ért már van HTC U11, amit annak ajánlanék akinek fontos a mobilos fotózás, de ennél többet nem akar rá költeni. Ennél olcsóbban nincs jobban fotózó telefon. Ebben a kategóriában van még a Samsung Galaxy S8, aminél iszonyú nagy a szórás az árakat illetően. Akár 100.000 forint különbség is lehet 2 bolt ajánlata között, de ha sikerül valakinek kifognia 200 ezer alatt rendes garanciával, ne is keresgéljen tovább. Éppen beférhet még ebbe az ársávba az iPhone 8, a Huawei Mate 10 Pro, és a hányatott sorsú Google Pixel 2. Utóbbira azt ajánlom hogy egyelőre ne vegyük meg, rengeteg vele a hardveres és szoftveres probléma is. Viszont ezeket folyamatosan javítják, az ára pedig valószínűleg a hibák miatt gyorsan fog esni. Idővel nagyon jó vétel lehet, már csak azért is mert ebben van jelenleg a legjobb mobilos kamera.



Abszolút csúcskategória: 250.000-A csillagos égig

Pár évvel ezelőtt ilyen árkategória talán még nem is létezett. 250 ezernél nem nagyon voltak drágább telefonok. Ma viszont már itt van a hatalmas Wacom rétegű kávamentes kijelzővel és S-Pennel szerelt, abszolút androidos csúcsot képviselő Samsung Galaxy Note 8, és a legelső minimálkávás iPhone-ként debütáló, Face ID-vel hódító Iphone X is. Hogy megérik-e az árukat, az megítélés kérdése. Szubjektív hogy kinek mi, mennyit ér, de az biztos hogy rengeteg pénzbe kerül mindkettő. Reméljük megáll a tendencia, és nem nő a csúcstelefonok ára tovább, évről évre.
A Huawei Mate 10 Pro Porshe Design változatáról pedig még nem is beszéltünk, ami valószínűleg tényleg karcolni fogja a csillagos eget, hiszen a Mate 9 PD is 400.000Ft a mai napig


Megjegyzés küldése

Írj kommentárt :)

Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates