Iphone X, avagy itt a jubileumi iPhone is - bemutató



Sziasztok!

Nagyon sokan voltunk kíváncsiak hogy mivel rukkol elő az Apple a 10. évfordulóra. A várakozásoknak megfelelően jött is a jubileumi készülék, az iPhone X. Amit egyébként iPhone Ten-nek kell ejteni. Egyelőre csak a bemutatóra került sor, de reméljük a boltok polcaira is felkerül hamarosan, addig nézzük mit ígér nekünk.

Ahogy az várható volt, az évfordulóra az Apple is a legújabb trendeknek megfelelő kávamentes kijelzővel szerelt telefonnal készült. Az 5,8 hüvelyk nagynak hangozhat ugyan, de mivel a kijelző az egész előlapot kitölti, a készülék maga nem lett nagy. Végre Oled kijelzőt kapott amit a Samsung gyárt, aminek én, és a többség is örülünk valószínűleg. Már csak a tökéletes fekete megjelenítés, végtelen kontraszt, és a sokkal kisebb fogyasztás miatt is. A beégéstől lehet tartani legfeljebb, de ez manapság már ritkán előforduló probléma.



Fontos változás, hogy az Apple telefonok történelmében először, az iPhone X-re nem került home gomb. Helyét a gesztus vezérlés vette át. Ezzel együtt az ujjlenyomatolvasó is eltűnt, ennek helyettesítésére a Face ID fog szolgálni. Emiatt elég csak ránézni a telefonra és feloldódik. Természetesen sötétben is működik, a rengeteg infravörös szenzor miatt. Fotóval sem lehet átverni, mint a korábbi arcfelismerő megoldásokat. App Store azonosításhoz, és Apple Pay fizetéseknél is használhatjuk. Az ehhez szükséges szenzorok a kijelzőben kialakított úgynevezett szenzorszigeten helyezkednek el. Ez nagyon megosztó lett, sokaknak nem tetszik, többek közt az én szívemet sem nyerte el. De manapság már nagyon hasonlóak a kávamentes telefonok, a kerek home gomb eltűnésével kellett valami más amitől könnyen felismerhető a telefonjuk. Szerény véleményem szerint a szépséget feláldozták az egyediség oltárán.

A hátlap kialakításáról szintén megoszlanak a vélemények a kamera elhelyezése miatt. Azt hiszem abban bárkivel kiegyezhetünk, hogy nem lett egy design díjas megoldás. Persze a külső szubjektív, annál fontosabb hogy mit tud a True Depth fantázianevű dupla kamerarendszer. Jelentős újítás hogy már mindkét kamera kapott optikai képstabilizálást. Ez sokat fog segíteni az éjszakai fotók elkészítésében. Az előző, iPhone 8-ról szóló bemutatómban beszéltem nektek az új portrémódról, ezt a featuret természetesen az X is megkapta. Sőt, a jubileumi telefonnak az előlapi kamerája is tudja ezt a funkciót, jöhetnek a portréselfiek is.



Hardveresen az X nem nagyon különbözik az iPhone 8 Plus-tól. Ugyanaz a processzor, ugyanannyi RAM. Viszont kicsivel nagyobb akksit kapott, úgyhogy a takarékosabb kijelzőnek is köszönhetően valószínűleg tovább fogja bírni szuflával.

Szokatlan az Apple-től hogy csak hónapokkal a bemutatást követően kerül a boltok polcaira egy készülékük. A bemutatás már rég megtörtént, de hivatalosan csak november 2-től lesz kapható. Ráadásul ez a dátum még tovább csúszhat decemberre is. A pletykák szerint a késés oka az hogy nagyon alacsony az iPhone X kihozatali aránya, ami azt jelenti hogy több a selejt a gyártás során, mint amire számítottak. Eredhet ez tervezési hibából, vagy egyszerűen csak valamelyik komponens, pl a Face ID vagy a True Depth kamerarendszer bonyolultságából. Ennek több oka is lehet, de az biztos hogy nagyon bele kell húzniuk a cupertinóiaknak, ha a hatalmas előrendeléseket időben teljesíteni szeretnék. Ráadásul mire kijön, már közelednek a jövő évi csúcskészülékek is a többi gyártótól.



A problémák ellenére ígéretes telefon az iPhone X, előremutató technológiai újításokkal amik egy későbbi szériában talán már jobban lesznek megoldva. Ez a generáció véleményem szerint egy techdemó, egy idővel megvásárolható prototípus, de kíváncsian várom a folytatását. Természetesen az utóbbi 2 bekezdésben leírt gondolatok szigorúan csak a magánvéleményemet tükrözik.

Megjegyzés küldése

Írj kommentárt :)

Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates