4C-sminkek alapja


4C – CLEANSING, CONTOURING, CAMOUFLAGE, COLORING
A sminkelés az alábbi  4 fontos alappillérre épül
• Cleansing – tisztítás és a bőr felkészítése az azt követő sminkelésre
• Camouflage – kendőzés/alapok elkészítése
• Contouring – kontúrozás, arcformázás, árnyékolás
• Colors – a színek használata

 sminkelés kezdete előtt minden szükséges eszközt, anyagot és kelléket előkészítünk, ami a munkánk során kell. Legelső lépés mindig a kézmosás, vagy a kéz fertőtlenítése. Rövid és ápolt körömmel nyúljunk a modell arcához. Győződjünk meg arról, hogy  kellően friss-e a leheletünk. Ruhánk fekete és zárt fazonú legyen. A modell haját tüzzük félre, ruháját védjük. Modellünknek a jobb oldalán álljunk, egyenes háttal, és nem túl közel hajolva az arcához.

Gyakori hibák: ha leesik egy ecset, nem folytatjuk vele a munkát, félretesszük vagy kifertőtlenítjük a vendég előtt. Köhögés és orrfújás esetén azonnal kezet mosunk, csak utána folytathatjuk a sminkelést. Győződjünk meg arról is, hogy megfelelő-e a fényforrás, elegendő-e a sminkeléshez és az alapozó kiválasztásához.

1C. TISZTÍTÁS
A jó smink alapja a helyes és rendszeres bőrápolás, valamint a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumok használata:
• sminklemosó, arctej
• tonik
• szemfesték lemosó
• nedves törlőkendő

Szépen és tartósan sminkelni kizárólag megfelelően előkészített arcbőrre lehet. Szemcseppet, ajakbalzsamot ajánlott használni. A szemcsepp flakon végét higiéniai okokból ne érintsük a szemhez. Az arcbőr hidratálását könnyű nappali krémmel végezzük. Következő lépés a szemöldök ellenőrzése, helyes forma, méret megállapítása és kialakítása. Bőrtípusnak megfelelő primer kiválasztása, vékonyan ecsettel való felhelyezése.

2C. ALAPOZÁS
Ennél a lépésnél figyelembe vesszük a bőrtípust, a bőr korát, tónusát (sárgás vagy rózsás), a bőr színét (fehérebb, vagy bronzosabb), valamint hogy milyen alkalomra készítjük a sminket. Normál alapozás esetén mindig a bőrszínnel azonos alapozót használunk. Az arc oldalán és a nyaknál ellenőrizzük a megfelelő színt, úgy,  hogy egy kis mennyiséget elkenünk az arc oldalán, és ha az beleolvad a bőr színébe akkor megfelelő, ha nem, akkor egészen biztosan el fog térni az arc színe a nyak és a dekoltázs színétől. Mixelő palettával dolgozunk, onnan helyezzük fel a terméket az arcra ecsettel, nem képezve felesleget. Vékonyan, egyenletesen és gondosan alapozzunk. A tökéletes smink ismérve a precíz munka. Figyelünk a hajtövekre, orrtőre, szemgödörre és az áll vonalára. Minden irányból ellenőrizzük, hogy tökéletes munkát végeztünk-e, ha szükséges finoman dolgozzuk át egy tiszta alapozó ecsettel.

KORREKTOROZÁS
A korrektorozást mindig az alapozás után készítjük el. Lapos kisebb, vagy közepes fejű ecsettel kell dolgoznunk a szemhéjon, majd a szem alatti területen ügyelve arra, hogy közvetlenül a pillák alá is vigyünk fel az anyagból és ne maradjon szabad bőrfelület. A szem körüli korrektorozást mindig a lehető legvilágosabb színnel végezzük el, finoman összedolgozva az alapozóval, hogy ne legyen éles átmenet. Figyeljünk a színelméletre, pl. a nagyon sötét karikákat narancsos-bézses árnyalattal tudjuk „kiütni”, majd erre rakhatjuk a világos korrektort, esetenként keverve azt az  alapozóval. A legjobb korrektor a vékony, jó fedőképességű anyag.

PÚDEREZÉS (fixálás)
Mindig a megfelelő árnyalattal púderezzük az alapozót. A kompakt préselt púderek nagyobb színező hatással rendelkeznek, míg a por állagú vagyis transzparens púderek áttetszőek, így egy-két árnyalat eltérés megengedett. Nagy púderecsetet használjunk felhelyezésükre. Fixálásunk egyenletes és hajszálvékony legyen, különben művi hatást kelt és maszkszerű lesz a smink. Zsírosabb bőrre erőteljesebben bedolgozott fixáló, száraz bőrre minimális mennyiségű púdert használjunk. Elsőként a szem alatti területet fixáljuk úgy, hogy a modellünk folyamatosan felfelé néz, így nem fog begyűrődni a korrektor. Utána az arc többi része következik, azonban a szemhéjra soha ne tegyünk púdert, mert nem fog megfelelően tapadni a szemhéjfesték.

3C.  KONTÚROZÁS (arcformázás, árnyékolás)
Mindig az arcformának megfelelően árnyékoljuk az arcot, az arcbőr színénél néhány árnyalattal sötétebb színnel, lehetőleg matt textúrával. A kiemeléseket pedig világos highlighterekkel készítjük el. Az ideális arcforma az ovális, ami abból „kilóg” árnyékolható.

PIROSÍTÁS
Kiválasztjuk a megfelelő színt ügyelve a modell színtípusára. Használhatunk bronzosítót is, akár mindkettőt egyszerre ügyelve a harmóniára. A pirosítót vagy bronzosítót a járomcsontra visszük fel egy púderecsetnél kisebb fejű pirosító ecsettel, kívülről befelé haladva, ügyelve a finom eldolgozásra. Az orr melletti részekre nem teszünk, különben bohócos vagy kipirosodott hatást fog kelteni. Ügyeljünk arra, hogy  a pirosítónak ne legyen határozott kontúrja.

SZEMÖLDÖK
A szemöldök tökéletes elkészítése nagyon fontos és meghatározza az arckaraktert. A bőr előkészítésénél már megállapítottuk, hogy a forma és a hossz megfelelő-e. Kiigazítjuk ceruzával, porral, ecsettel ahogyan azt a szemöldökszőrzet, az arcforma, valamint a hajszín megkívánja. Általában a szemöldöknek ugyanolyan színűnek kell lenni, mint a hajnak mert akkor van meg az összhang, harmónia.
Kivételek:
fekete haj – sötétbarna színnel puhítjuk a karaktert
vörös haj – meleg középbarna tónust alkalmazunk, ezzel lágyítva az erős hajszínt
szőke hajszíneknél – maximum középbarna tónus a megengedett, de nézzük, hogy hideg avagy meleg-e a hajszín
fehér vagy ősz hajnál – hideg tónusú középbarna esetleg szürkével keverve a megfelelő

SZEMHÉJALAPOZÁS
Kellékei lehetnek: korrektor, ceruza, szemhéjfesték bázis krém (több színben kapható). Kisebb fejű lapos ecsettel hordjuk fel az anyagot a felső szemhéj területére, abban az esetben ha ceruzával készítjük az alapot, felsatírozzuk a mélyítő vonalig, majd eldolgozzuk satírozó ecsettel,és csak ezután kerülhet rá a szemhéjfesték. Ez a módszer szép, tartós sminket eredményez.


4C.  SZÍNEK FELVITELE-SZÍNEZÉS
SZEM SMINKELÉSE
Alap szemsmink bemutatása lépésről lépésre:
• kontúrozás ceruzával
• ceruza vonalak elsatírozása fültisztító pálcikával
• belső szemzughoz és szemöldökcsontra a legvilágosabb szín felvitele
• külső szemzugba a sötét szín felvitele
• színek összemosása, satírozása, élek eltüntetése ecsettel
• kontúrvonal meghúzása a szempilla tövébe nedves ecsettel (legsötétebb szín)
• alsó szemhéj kontúrozása ceruzával és porral vékony ecset segítségével
• alsó kontúr elsatírozása, puhítása fülpálcikával
• szempilla spirálozás alul-felül

Amit még használhatunk: tus, műszempilla, szatén/selyemporok

SZEMPILLA GÖNDÖRÍTŐ
Szempillaspirál használata előtt alkalmazzuk. Azonban műszempilla esetén ne használjuk.

SZEMPILLASPIRÁL
A jó szempillaspirál sűrűsít, hosszabbít, lehetőleg nem vízálló és sűrű keféjű. Használhatunk barnát, feketét, de akár színeset is különböző alkalmakra, fotózásra. A hosszabb eltarthatóság érdekében soha ne pumpáljuk, hanem forgassuk, különben hamar kiszárad.

AJAKFESTÉS
Kellékei:
• ajakbalzsam
• szájkontúr ceruza
• kis alapozó ecset
• rúzs
• szájfény
• ecset
• rúzsfixáló

Rúzsozásnál az alsó és felső ajak azonos vastagságúak, jobb és bal oldal azonos ívűek legyenek. 1 mm-t lehet csalnunk kisebbítés vagy nagyobbítás céljából.

Megjegyzés küldése

Írj kommentárt :)

Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates